Moćna kurkuma

Kurkuma. Kada na pojedinim portalima pročitam ovu reči prosto mi dođe da kleknem i pomolim se. Toliko dobro pišu o njoj. Prvi tekst u google pretrazi je imao naslov "Kurkuma čudotvorac". Prosto se čudim da je svi ne nosimo oko vrata i grickamo svaki čas. Koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini i zaista se protivnici medicine kunu u nju.



To je zeljasta biljka, višegodišnja, iz Južne Azije. U ishrani se koristi kao začin, ali i kao sredstvo za zaštitu od štetnog delovanja sunčevih zraka i kao sredstvo za bojenje, zbog svoje izrazito intenzivne žute boje. Aktivna supstanca, kurkumin, koristi se kao aditiv i ima oznaku E100. Koristi se za bojenje sira, jogurta, salata, putera i margarina. Ima ga i u nekim kozmetičkim produktima za sunčanje.

Kao i za skoro sva sredstva koja se koriste i za koje se tvrdi da su lekovita, postoje brojna istraživanja i kao kod svih supstanci postoje tvrdnje kako pozitivno deluje kod artritisa, mukozitisa, visokih triglicerida i alergijskog rinitisa, ali nema dokaza da je tako. Osnovni problem sa kurkuminom je taj da se slabo apsorbuje. Čak 90% se odmah izbaci kroz feces. Da bi se taj problem rešio koriste se razni oblici kurkumina, nano čestice, liposomalni, fosfolipidni, u obliku ulja, kao i neki drugi oblici. Time se delimično poboljšava koncentracija, ali ne u nekoj značajnoj meri. 



Moram istaći da ljubiteljima antimedicine mašta ne nedostaje, te su istakli da nije toliko bitno što se ne resorbuje koliko je bitno da svojim prisustvom utiče na rad digestivnog trakta čime omogućuje zdravlje čitavog organizma.

Različite forme i oblici kurkumina su doveli do povećane upotrebe kurkume. Automatski je porastao broj ljudi kod kojih se javlja oštećenje jetre. Veća koncentracija u krvi jednako veće oštećenje jetre. Počinje sa umorom, mučninom, slabljenjem apetita a nakon toga sledi tamna prebojenost urina i žutica. Nakon prestanka uzimanja kurkuke dolazi do oporavka.

Postoji zanimljiv komični klip o kurkumi:



Americal Journal of Medicine je nedavno objavio rad u kome se opisuju oštećenja jetre zbog upotrebe kurkume. Pet pacijenata je hospitalizovano a jedan je preminuo. Koristili su oblik sa biberom koji inhibicijom nekih enzima omogućava veću koncentraciju kurkumina.



Mora se istaći da i genetika može igrati značajnu ulogu jer je primećeno da većina ima HLA-B35:01 alel koji je biomarker koji upućuje na mogućnost oštećenja jetre kod upotrebe zelenog čaja i nekih sastojaka kineske herbalne medicine. Ovaj alel nosi 5 do 15% populacije.

Zbog oštećenja jetre Italija je zabranila reklamiranje proizvoda od kurkume. Postoji i upozorenje da je ne koriste oni koji imaju oštećenja jetre ili kalkulozu žučne kesice, kao i žene tokom trudnoće ili dojenja.

Komplikacije vezane za upotrebu kurkume su retke, ali ih ipak ima, čak su uvezane sa genetikom. Što je veća koncentracija kurkume u krvi, to su češća oštećenja.
Priče o čudotvornosti očigledno ne stoje, čak i pozitivni efekti koji se navode ne mogu biti objašnjeni. Pozivanje na to da je Hipokrat pričao kako zdravlje i zlo dolaze iz creva, prosto nije relevantno jer znanja sada i pre 2400 godina ne mogu da se uporede.










Коментари

Популарни постови